Thursday, April 29, 2010

Tomatikaste praetud seentega

4 kg tomateid
500 g porgandeid
100 g varssellerit
750 g sibulaid
200 g praetud seeni
5 küüslauguküünt
1 chilikaun
150 ml õli
4 tl soola
2 spl suhkrut
4 loorberilehte
musta pipart
basiilikut, tüümiani, oreganot - maitse järgi, aga mõnuga
Prae seeni (minul olid kukeseened ja peotäis puravikutükke) nii palju, et pärast praadimist oleks neid 200 grammi. Võib muidugi rohkem ka. Riivi porgandid, haki sibulad ja varsseller - porgandite-sibulaga kasuta köögikombaini, kui võimalik, läheb kiiremini ja lõbusamalt. Kuumuta suures potis õli, pane sisse porgandid, sibul, seller. Tükelda tomatid. Kui tahad, võid nad enne ära koorida, aga see ei ole hädavajalik. Lisa peeneks hakitud chili ja purustatud küüslauk, samuti maitseained. Keeda, kuni umbes liitrijagu vedelikku on vähemaks jäänud (tomat kui vesine kraam annab kõvasti vett välja). Lisa seened ja keeda veel natuke. Maitse, kui midagi tundub puudu olevat, lisa juurde. Võta pott tulelt. Õngitse välja loorberilehed, kui õnnestub. Kui ei õnnestu, pole ka midagi hullu. Pista saumikser potti ja püreesta, kuni saad ühtlase massi. Pane purki, keera kaaned peale. Tekib ca 4,5 liitrit kastet. Kasuta nagu tavalist Salvesti või Uncle Ben'si tomatikastet, st lisa endale sobiv liha ja söö koos riisi või makaronidega.

Seisab keldris kevadeni, kui vahepeal ära ei külmu.

No comments:

Post a Comment