Thursday, April 29, 2010

Kuivatatud ja marineeritud tomatid

Kõigepealt kuivata 1 kg kirsstomateid. See käib nii: lõika tomatid pooleks, sega natukese soola ja 1-2 spl oliiviõliga. Lao tomatipoolikud lõikepinnaga ülespoole küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pista ahju 170' C juurde. Hoia tomatitest eraldunud õline vedelik alles! 30 minutit hiljem keera ahi ca 100'C peale ja hoia tomateid seal veel umbes poolteist tundi või natuke kauem. Aeg-ajalt ava ahjuuks ja lase aur välja. Muidugi võid tomateid kuivatada ka päikese käes, aga siis peab ilm ikka tõesti ilus ja õhk kuiv olema, parem oleks ka kärbsevaba kuivatamiskoht. Meie kehva suusailmaga... ei pruugi välja tulla. Igatahes peab lõpptulemus olema natuke krimpsus ja nahkjavõitu, aga ju ei juhtu ka midagi hullu, kui tomatid natuke märjaks jäävad.

Nüüd võta tomatitest jäänud vedelik, kuumuta seda ca 3 minutit koos 3-4 piprateraga, umbes 2 spl oliiviõli ja 3 spl valge veini äädikaga. Lisa näputäis soola, 3-4 tükeldatud küüslauguküünt, 1 spl rebitud basiilikulehti, 1-2 oksakest tüümiani ja paarisentimeetrine jupp rosmariinioksa. Võta pott tulelt.Pane tomatid marinaadi, sega. Las nad olla seal kümmekond minutit. Tõsta tomatid purki - soovitatavalt tillukestesse, ega neid palju ei saa, aga tegu ei olegi korraga palju tarbimiseks mõeldud hoidisega -, kalla marinaad peale. Vala peale nii palju oliiviõli, et tomatid oleksid kaetud. Hoia külmkapis, pruugi enam-vähem samamoodi nagu poest pärit päikesekuivatatatud tomateid.

Seisab külmkapis ilusti kevadeni.

No comments:

Post a Comment