Tuesday, April 27, 2010

Kõrvitsasai

Ained:
1/4 l piima
50 g pärmi
1 tl soola
800 g kõrvitsat
150-200 g suhkrut
150-200 g võid või margariini (mina olen võid pannud)
3-4 mõrumandlit või 1 sidruni riivitud koor (mina olen need välja jätnud ja hoopis mõnuga kardemoni lisanud)
1 kg jahu

Valmistamine:
Leigest piimast, pärmist ja osast jahust tehakse vedel eelkergitus (mina olen teinud sellise vedela hapukoore konsistentsiga). Kõrvits kooritakse, lõigatakse tükkideks, hautatakse vähese veega pehmeks ja surutakse pudruks (mina olen keeduvee ära kurnanud, muidu läheb tainas hästi vedelaks ja tuleb tonnide viisi jahu lisada). Eelkergitusele lisatakse leige kõrvitsapuder, suhkur, maitseained, segatakse hästi segamini, puistatakse juurde jahu ja sõtkutakse taigen. Sõtkumise vältel lisatakse juurde poolpehme rasvaine. Taignal lastakse soojas kohas kerkida, siis vormitakse piklikud pätsid või palmiksaiad (minu versioonis kakukesed), lastakse võitud plaadil veidi aega kerkida, määritakse pealt munaga ja küpsetatakse keskmise kuumusega (mul on olnud 200') 25-30 minutit. Jahtunud saiadele puistatakse peale tuhksuhkrut.
Kõrvitsasai püsib kauem värske kui harilik sai.

Kogus: mul on tulnud 4 suuremat või 9 väiksemat kakukest, mis ühe ahjuplaadi peale külg-külje kõrvale kenasti ära mahtunud.

Allikas: Ida Savi "Saiad, pirukad, koogid"

No comments:

Post a Comment